Podsumowanie ostatniej mobilności

Nadszedł czas na podsumowanie uczestnictwa ostatniej już grupy, która wyjechała w ramach projektu MOBI na trzytygodniowe praktyki zagraniczne do Niemiec.

Tym razem 30 uczniów z ZS w Miliczu kształcących się w zawodach kucharz oraz hotelarz pojechało do ośrodka hotelarsko-restauracyjnego Bildungsnetzwerk w Magdeburgu.

W ramach praktyk uczniom najbardziej spodobała się miła atmosfera, która panowała podczas pracy i nowe obszary, jakich doświadczyli. Największe wrażenie zrobiło filetowanie ryb, przyrządzanie owoców morza i serwowanie win. Uczniom podobała się możliwość pracy zarówno samodzielnej, jak i w grupie oraz fakt, że mieli wpływ na kształt programu i mogli wykazać się własną inicjatywą.

1Wśród nowych kompetencji gastronomicznych młodzi kucharze mogą pochwalić się m. in. fachowymi technikami krojenia oraz trzymania noża, a także umiejętnościami przyrządzania dań niemieckich i serwowania ich na talerzu. Hotelarze natomiast posiedli nową wiedzę na temat rodzajów win i sposobów ich serwowania, na temat nakrywania stołów, serwisu angielskiego i francuskiego oraz poznali nowe techniki składania serwetek. Ponadto zdobyli wiedzę na temat chemikaliów i ich zastosowania, a także symboli pralniczych, by móc prawidłowo zadbać o tkaniny.

2Uczestnicy oprócz praktycznych zajęć oraz licznych warsztatów w wybranym zawodzie, mieli również okazję poznać, jak funkcjonuje dualny system kształcenia zawodowego w Niemczech, a także kulturę pracy oraz życia codziennego Niemiec poprzez uczestnictwo w bogatej ofercie kulturowej, która obejmowała m. in. zwiedzanie Art Hotel, hurtowni asortymentu gastronomicznego Chefs Culinar, fabryki czekolady, parku graffiti, wycieczkę do Lipska i oprowadzanie po Magdeburgu oraz wiele innych atrakcji zawodowo-turystycznych.

Cieszymy się, że uczniowie docenili wyjazd. Oto co powiedzieliby swoim kolegom i koleżankom, którzy rozważają udział w podobnym projekcie:

• warto brać udział w takim projekcie, dzięki niemu nauczysz i pogłębisz umiejętności zawodowe i nie tylko
  • bierzcie udział, bo warto dowiedzieć się różnych rzeczy i poznać kulturę niemiecką, ciekawe doświadczenie w życiu
  • że powinni żałować, że nie pojechali, poznałem Magdeburg, a na dodatek praktyki nie były bardzo obciążające i mogłem się dużo nauczyć. Dzięki nim czuję się jeszcze pewniej w swoim zawodzie
  • warto wziąć udział w podobnym projekcie, ponieważ można poszerzyć zakres słów z języka niemieckiego
  • według mnie był to bardzo ciekawy i interesujący wyjazd, to były najlepsze praktyki, które miałam.

A oto inne wypowiedzi naszych uczestników z Milicza:

„Różnice, jakie można było dostrzec podczas praktyk w Polce i w Niemczech to przede wszystkim większa swoboda, jaką mieliśmy podczas pracy w Bildungsnetzwerk. Mogliśmy sami wiele proponować i realizować nasze pomysły. Pozwoliło to mi przekonać się, że jestem osobą kreatywną i gdy mam możliwość, potrafię uruchomić fantazję w kuchni. I są tego bardzo dobre efekty!”

„To co większości z nas zaskoczyło podczas stażu w Niemczech, to fakt, że Niemcy pracują o wiele wolniej niż Polacy. My jesteśmy przyzwyczajeni to wykonywania zadań bardzo szybko, tego wymaga się od nas podczas praktyk w Polsce. A tutaj cały czas nasi szefowie powtarzali: wolniej, spokojniej. Z czasem przyjęliśmy ten rytm i bardzo nam odpowiadała praca w bardziej relaksacyjnej atmosferze. Można pracować dokładniej, bardziej skupić się na jakości.”

„Podobało mi się w Bildungsnetzwerk w jaki sposób traktowali nas przełożeni niemieccy. Byli bardziej wyluzowani niż polscy, żartowali z nami, często uśmiechali się. Trochę inaczej sobie wyobrażałam te relacje, bo stereotyp jest taki, ze Niemcy są wymagający i niesympatyczni.”

„Największe wrażanie zrobiło na nas przygotowanie dań z owoców morza. Tego w Polsce nie doświadczamy. Opiekunowie zrobili nam taką niespodziankę, że krab, którego mieliśmy przyrządzić, był jeszcze żywy, gdy do dostarczono. Niektóre dziewczyny uciekły z krzykiem kuchni”

„Umiejętnością, jaką tu opanowałam, jest między innymi filetowanie ryb, przyrządzanie niemieckich sałatek i ładne serwowanie dań na talerzu. Sprawdzianem dla nas był „dzień polski”, kiedy to my musieliśmy zaproponować i wykonać nasze dania”.

„Dużym wyzwaniem dla nas było wspólne mieszkanie i dzielenie łazienki. Szczególnie, że większość stanowiły dziewczyny 🙂 Musiałyśmy szukać kompromisów, by każdy rano zdążył przygotować się do pracy.”

„Chciałabym jeszcze kiedyś wyjechać za granicę do pracy. To jest niesamowicie rozwijające doświadczenie. Te nowe umiejętności można fajnie wykorzystać w pracy w Polsce. Zanim zacznę pracować na stałe w kraju, chciałabym jak najwięcej takich staży zagranicznych odbyć. Każdy kraj jest inny i coś nowego oferuje w hotelarstwie i gastronomii. Ta praktyka pokazała mi, że potrafię przetrwać rozłąkę z rodziną i że dosyć dobrze adaptuję się w nowych warunkach. Nie było dla mnie dużym problemem, że tu wszystko jest trochę inne. Może w dłuższym czasie byłoby inaczej, ale te 3 tygodnie były całkiem OK.”

„To był bardzo ważny czas dla nas. Dużo się nauczyliśmy i dowiedzieliśmy o sobie na wzajem. Będziemy długo wspominać pobyt w Magdeburgu. Na koniec z jednej strony chcielibyśmy zostać tu jeszcze, a z drugiej tęsknimy już bardzo za bliskimi i przyjaciółmi i cieszymy się, że wracamy do kraju. Niektórzy z nas jednak już rozmawiali z przełożonymi o kolejnej praktyce tutaj, którą chcieliby odbyć w przyszłym roku.”

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za wspaniałą przygodę i życzymy wielu sukcesów na polu zawodowym!

Galeria zdjęć 3

Fundacja Kształcenia Zawodowego